Traceerbaarheidscode op het plantenpaspoort wordt verplicht voor een aantal potplanten per 31-12-2021
Traceerbaarheidscode op het plantenpaspoort wordt verplicht per 31-12-2021 voor aantal potplanten (Citrus, Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis).
Vanaf 31 december 2021 is een traceerbaarheidscode op het plantenpaspoort vereist voor potplanten van Citrus, Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis. Voor deze planten moet u met ingang van het nieuwe jaar zorgen voor plantenpaspoorten waarop de traceerbaarheidscode is vermeld achter de letter C.
Traceerbaarheidscode op plantenpaspoort
Een van de onderdelen van het plantenpaspoort betreft de traceerbaarheidscode (achter de letter C). Dit is een code die tracering binnen de eigen bedrijfsadministratie mogelijk maakt. Denk daarbij aan een uniek partijnummer, perceelnummer, kas nummer, kap nummer of aan het nummer dat op het leveranciersdocument staat. Sinds december 2019 geldt een plantenpaspoortplicht voor alle planten, ook voor potplanten die we beschouwen als eindproduct. De Europese wetgeving schrijft voor hoe het plantenpaspoort eruit moet zien.
Heeft u vragen over de traceerbaarheidscode?
Als er aan de lay-out verder niets verandert, hoeft u het plantenpaspoort niet opnieuw te laten autoriseren.
Note: Tevens blijft het zo dat als er sprake is van een PZ-plantenpaspoort (bijvoorbeeld bacterievuurwaardplanten) dan dient de traceerbaarheidscode ingevuld te zijn.
Zie voor verdere informatie: Plantenpaspoort en Plantgezondheidsverordening vraag en antwoord | Naktuinbouw.