De waardplantenlijst van Xylella fastidiosa is nog eens uitgebreid met diverse soorten
Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om wilde soorten, maar ook om soorten die gekweekt en verhandeld worden.
De belangrijkste toevoegingen aan de waardplantenlijst van Xylella fastidiosa zijn:
Adenocarpus lainzii,
Ampelopsis brevipedunculata var. hancei,
Athyrium filix-femina,
Catharanthus roseus,
Digitarium,
chium plantagineum,
Erysimum hybrids,
Humulus scandens (Lour.) Merr.,
Lavatera cretica,
Lonicera implexa,
Lupinus aridorum,
Lupinus villlosus,
Perovskia abrotanoides,
Polygala grandiflora,
Psidium,
Pteridium aquilinum,
Ruta chalapensis,
Salvia officinalis,
Salvia rosmarinus,
Santolina magonica,
Ulmus
De grootste gevolgen gelden voor landen buiten de Europese Unie die exporteren op basis van ‘vrije bedrijven’. Voor partijen afkomstig uit deze landen geldt dat de partijen bij import bemonsterd en getoetst moeten worden. De afgelopen jaren ging dit in ieder geval om 9 zendingen met plantmateriaal van Santolina uit Ethiopië. Het is nog onduidelijk of het om S. magonica gaat, aldus de NVWA.
Onlangs bleek een partij rozemarijnplanten uit Portugal besmet met Xylella. Er waren planten geleverd aan Nederland, maar na uitvoerig onderzoek is er volgens de NVWA geen risico geweest op verspreiding van de quarantaine-bacterie.
Note: Xylella fastidiosa (kortweg ‘xylella’ genoemd) is een bacterie die schadelijk is voor ruim 300 plantensoorten, waaronder olijfbomen (Zuid-Italië), oleander en lavendel (Corsica, Zuid-Frankrijk), Polygala myrtifolia (Zuid-Frankrijk) en druiven (Californië). Xylella heeft een EU-quarantainestatus en hoort tot de prioriteitsorganismen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen en dieren.
Tot nu toe komt deze bacterie niet voor in Nederland. Een uitbraak in Nederland zou grote economische gevolgen kunnen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten.